Sari la conținut
Prima pagină » Primii pași

Primii pași

Construirea unei case nu începe pe șantier. Ea ar trebui să înceapă cu minimum un an înainte de a „turna” fundația.

Cum să încep proiectarea, gândirea casei mele din baloți de paie?

Primii pași pentru a construi o casă din baloți de paie

În principiu, pașii necesari pentru construirea unei case din baloți de paie sunt identici cu pașii necesari pentru construirea oricărui tip de casă, cu mențiunea că la casele obișnuite se evită câțiva pași extrem de importanți (cum ar fi de exemplu primul și al treilea pas menționat mai jos). Contrar temerilor sau chiar speranțelor, legislația cu privire la casele din baloți de paie este identic cu legislația referitoare la casele obișnuite. Despre asta avem o pagină separată.

Indiferent că alegi o echipă de muncitori sau vrei să construiești casa cu familia și prietenii, primul pas este acumularea de informații! Este extrem de important să știi ce se întâmplă pe șantier, cu viitoarea ta casă. Cele mai eficiente metode de a-ți însuși aceste informații sunt mediul online, cărțile, seminariile, voluntariatul și atelierele. A-ți însuși în mod practic unele detalii – ceea ce putem considera al doilea pas -este extrem de important.

Din punctul meu de vedere, al treilea pas necesar pentru construirea unei case este să ne alegem terenul. Deși ideal ar trebui să se întâmple invers (ne alegem tehnica în funcție de terenul ales), odată ce optăm pentru o casă din baloți de paie, ar trebui să ne alegem terenul în așa fel încât să ne fie ușor , de exemplu achiziționarea și manipularea baloților de paie-ceea ce, pe vârful unui munte sau în Delta Dunării ne-ar fi foarte greu sau chiar imposibil. De altfel, și terenul vă poate oferi informații extrem de utile și mi se pare extrem de important să petreceți minimum 4 anotimpuri pe teren înainte de a hotărî poziționarea și design-ul casei.

Ca și al patrulea pas, recomandarea mea este să luați în calcul implicarea unor specialiști, chiar dacă, în construirea unei case ecologice, poate fi una dintre cele mai dificile etape. Specialiștii care te pot ajuta la construirea unei case ecologice, sunt consultantarhitectechipă și eventual un asistent pe șantier. Consultantul în domeniul construcțiilor ecologice vă poate ajuta la alegerea terenului, alegerea design-ului, alegerea materialelor si al solutiilor ecologice ideale, organizare de santier, etc. (Vezi detalii) Echipa cu construcția propriu zisă. Asistentul este omul care să stea cu muncitorii pe șantier și să le arate practic etapele necunoscute de aceștia. În cazul în care te simți suficient de informat și pregătit pentru a-ți construi singur (cu familia sau prietenii) casa, poți scoate din ecuație consultantul, asistentul și echipa. Astfel vei putea economisi o cantitate substanțială de bani. Am scris separat despre costurile unei case din baloți de paie! Dacă te poți lipsi de o anumită categorie de specialiști, recomandarea mea este să nu eviți cel puțin o discuție cu un arhitect. Un proiect, un plan bine gândit poate ajuta foarte mult la construcția unei case. Pe de altă parte sunt toate șansele ca arhitectul să scoată din mânecă câteva detalii tehnice pe care nu le-ai avut în vedere. Chiar dacă nu se predă la școli despre casele din baloți de paie, sunt deja câțiva arhitecți care, din pasiune, și-au însușit suficiente informații folositoare. Să nu uităm faptul că și Legislația în vigoare, ne obligă să avem un proiect pentru obținerea autorizției de construcție. Puteți alege dintre arhitecții menționați pe pagina „Arhitecți”.

Un pas extrem de important și specific special caselor din baloți de paie, este alegerea baloților și a tipului de structură cu care veți lucra. Tot „secretul” caselor din baloți de paie constă în „combinația” dintre baloți și structură. Pentru mai multe detalii vă recomand paginile : „Structuri” și „Alegerea baloților ideali

Trecând de toți pașii menționați mai sus, ajungi să începi treaba propriu zisă, pe șantier. Sunt câteva detalii (le găsești „hoinărând” pe site) specifice caselor din baloți de paie dar, în principiu, etapele sunt : drenaj, fundație + temoizolație, structură, acoperiș + termoizolație, pereți, uși și geamuri, tencuieli, instalații electrice și sanitare, finisări. Pe cât posibil, veți găsi informații – pe acest site sau pe cele conectate cu acesta) despre fiecare etapă importantă.