Sari la conținut
Prima pagină » Structuri

Structuri

La construcția unei case din baloți de paie sunt multe detalii tehnice, multe elemente importante dar, consider că alegerea tipului de structură cu care vom lucra și alegerea baloților de paie sunt două aspecte extrem de importante. Despre alegerea baloților de paie am scris separat așa că, pe această pagină mi-am propus să detaliez puțin informațiile despre structuri.

Recunosc, mi-a luat câțiva ani, câteva șantiere să îmi dau seama care este soluția ideală pentru a construi o casă din baloți de paie . Și când spun soluția ideală, mă refer la costuri, la nivelul de dificultate, la timpul pe șantier dar și la calitate.

Un balot de paie ar trebui deja șă bine presat chiar pe câmp, de mașina de balotat.
Cel mai important lucru ce trebuie să știți este că : o casă din baloți de paie bine făcută, eficientă din punct de vedere termic, fără riscul de a se distruge baloții din cauza podurilor termice este o casă în care baloții de paie sunt foarte bine presați atât pe lungime cât și pe înălțime! Dacă nu aveți structură adecvată, acest lucru va fi foarte dificil! Așadar, alegerea structurii este importantă!

O casă din baloți de paie, oricât de incredibil poate părea pentru unii, se poate construi fără nici un fel de structură. Balot peste balot. Singura condiție este să avem baloți buni și cunoștințele necesare pentru asta. Citește mai mult despre structura „Nebraska”! În Danemarca există o astfel de casă chiar pe două nivele!

Structură de lemn specială pentru pereți din baloți de paie

În continuare, casele din baloți de paie se pot construi pe diferite structuri : din beton, metal sau lemn. Printre puținele case din baloți de paie construite pe structură metalică este cea a familiei de arhitecți Mark și Adina Sztahura, de lângă Cluj! Puteți citi detalii, povestea căsuței pe BLOG-ul lor personal! Case din baloți de paie cu strutură (stâlpi) de beton nu prea întâlnim, astfel cel mai folosit material pentru structura caselor din baloți de paie rămâne lemnul.

De-a lungul timpuluil, în încercarea de găsi soluții ideale, constructorii de case din baloți de paie, au încercat diferite structuri pentru a obține rezultate cât mai bune. La începuturi, s-a construit chiar și fărăr structură de lemn, dar nu s-au dovedit suficient de sigure și stabile aceste construcții. Diferența dintre structuri constă în dimensiunile și așezarea lemnului în structură. Astfel, putem vorbi despre structura „pe stâlpi”, structura inventată de doi canadieni, numită „GREB” și structura „tip scară”. Pe lângă aceste structuri, mai nou, unii „producători” sau pasionați de case din baloți de paie ne oferă chiar și soluții prefabricate. Vorbim de panouri , module din paie, presate în structură de lemn. Avantajele acestora pot fi „șantierul curat” și durata scurtată de construcție însă are și dezavantajul de a fi (mai) costisitor.

În concluzie, vă invit să acordați câteva minute fiicărei structuri în parte, deoarece, despre fiecare am încercat să scriu cele mai importante aspecte.