Înainte de a detalia puțin modul de construire a unei case din baloți de paie fără structură, cu pereți autoportanți, dați-mi voie să vă atrag atenția că voi face acest lucru pe măsură ce pot în scris. Cel mai bun mod de a vă însuși practic este să ajutați pe șantier sau să participați la evenimente, ateliere pe tema caselor din baloți de paie!
Așa cum am amintit în istoricul caselor din baloți de paie, la început, oamenii au ales să construiască cu baloți de paie și pentru că nu aveau lemn la îndemână. Astfel, primele case din baloți de paie au fost construite de fapt, fără nici un fel de structură. Balot peste balot. Baloții de paie fiind considerați cărămizi de dimensiuni mari.
În zilele noastre, mai ales în România, casele din baloți de paie cu pereți autoportanți nu sunt neapărat foarte des utilizați. Motivul fiind neîncrederea oameniilor în durabilitatea acestei tehnici dar și legislația care cere ca fiecare casă să fie proiectată cu o structură de lemn, beton, etc.
Astfel, chiar dacă mai rar dar, putem întâlni câteva exemple dar mai degrabă la proiecte „OFF GRID”. Chiar dacă este o metodă ieftină și ușoară de a construi o casă din baloți de paie cu această tehnică, ar fi bine să avem în vedere câteva aspecte :
- pentru a nu risca deteriorarea baloților din cauza podurilor termice, deci nici calitatea casei, ideal ar fi să avem baloți bine compactați și uniformi.
- Totuși, înainte de a ne apuca, este recomandat să ajutați la un astfel de proiect unde cel puțin o persoană are experiență cu această tehnică
- O astfel de construcție are anumite limite în ceea ce privește dimensiunea casei. Totuși, există riscul ca pereții autoportanți să nu poată susține un acoperiș cu deschidere foarte mare. Recomandarea este o suprafață maximă de 50 mp. (7x7m)
Câteva detalii :
Deobicei, o astfel de construcție are fundație de piatră (în timp ce se construiește fundația, între pietre se introduc țăruși cu vârful în sus). Între două centuri din lemn se așează baloții de paie. Aceștia se așează ca și cărămizile, în „legătură”. Primul rând de baloți se înfig în țărușii așezați în fundație. Cu fiecare rând sau măcar din două în două rânduri se înfig țăruși de lemn în fiecare balot. Țărușii trebuie să treacă prin două rânduri de baloți. Peste peretele din baloți se pune centura, apoi cu chingi de camioane se presează pereții cât de mult se poate. Centura este prinsă de pereți tot cu țăruși. Timp de 10-14 zile, zilnic, se verifică și se mai presează dacă se poate. Astfel, baloții vor fi presați la maxim. Puteți construi acoperișul și când este gata, scoateți chingile. Acoperișul se prinde de centură. În acest caz, vorbim de centură lată, cât peretele (45 cm).
Ca și încheiere, adaug un filmuleț foarte util, găsit pe net și pe care mi l-am permis să-l traduc. (dacă nu apare direct traducerea, setați-l). Dealtfel, pe lângă detaliile de construire, filmulețul are coloană sonoră superbă și este foarte motivațional