În industria construcțiilor ecologice, paiele, ca și material de construcție, merită o atenție considerabilă în rândul materialelor naturale, din punct de vedere energetic și sustenabil fiind foarte durabil din punct de vedere ecologic. Baloții de paie îndeplinesc cerințele arhitecturii durabile, dar diferite cercetări au arătat, de asemenea, că satisfac un nivel semnificativ specific al anumitor caracteristici mecanice. Testele de rezistență la foc ale zidurilor din baloți de paie sunt relativ rare în lume și sunt efectuate în conformitate cu standarde diferite. Practic, aproape toate constatările unor astfel de teste arată rezultate surprinzător de încurajatoare.
Pentru ca focul sa arda, este nevoie de aer si material inflamabil. In interiorul balotilor de paie exista doar cantitati foarte mici de aer, de vreme ce paiele sunt comprimate foarte bine. Peretii casei din paie sunt tencuiti pe ambele parti, de obicei. Un strat de tencuiala cu grosimea de 1,0-1,5 cm poate rezista focului pentru o jumatate de ora. Conform cerintelor UE, e timp suficient pentru evacuarea oamenilor.
În România există un test „oficial” la INCERC din București în ceea ce privește rezistența la foc al unui perete din baloți de paie, cu structură de lemn, tencuit cu 2 cm de tencuială de lut. Chiar dacă rezultatul a confirmat cifrele obținute de alte teste similare în alte țări (la temperatura de 1090 grade Celsius, structura de lemn a luat foc după 1 oră și 45 minute), actul oficial nu a apărut niciodată. Astfel, panourile fiind mult mai presate, rezistența la incendiu este de 120 minute!
Exemplu concret
În imaginile de mai jos, puteți vedea un exemplu de casă din baloți de paie din SUA care a trecut printr-un incendiu în anul 2020. După incendiu, tot ce a rămas în picioare sunt pereții din baloți de paie tencuiți cu lut!