Înainte de a detalia puțin modul de construire a unei case din baloți de paie fără structură, cu pereți autoportanți, dați-mi voie să vă atrag atenția că voi face acest lucru pe măsură ce pot în scris. Cel mai bun mod de a vă însuși practic este să ajutați pe șantier sau să participați la evenimente, ateliere pe tema caselor din baloți de paie!
Nu îmi doresc să jignesc pe nimeni dar, acum, după câțiva ani de experiență, consider că dacă cineva își mai face o casă din baloți de paie și folosește ca și structură stâlpi, piloni de 15×15 cm (ca și exemplu), ori este începător, ori are lemnul la îndemână și vrea să-l folosească, ori vrea să-și complice viața ori are un alt motiv bine întemeiat. Asta, mai ales dacă stâlpii sunt rotunzi și mai rău, dacă casa este rotundă! Dar, haideți să ne „scufundăm” în detalii.
Repet și doresc să vă atrag atenția asupra faptului că o casă din baloți de paie va fi una extrem de eficientă, stabilă doar dacă în pereți avem baloți de paie FOARTE BINE PRESAȚI din toate direcțiile. Este, probabil, cel mai important lucru. Și să nu uităm : baloții sunt dreptunghiulari!
Atunci când lucrăm cu stâlpi avem cîteva opțiuni după care putem să-i așezăm în perete : pe mijlocul fundației (baloții sunt presați între stâlpi), în interiorul fundației (baloții sunt așezați lângă structură în exterior) sau stâlpii sunt așezați pe exteriorul fundației (baloții se zidesc lângă structură, în interior).
Atunci când avem stâlpi în mijlocul pereților, lucrurile se complică foarte mult. Vă spun doar două lucruri : baloți dreptunghiulari și contravânturile. Cine are cunoștințe de bază, știe că un contravânt este un element pus în structură, în diagonală. Astfel în structura în care baloții de paie au rol de umplutură, se formează niște triunghiuri…ori baloții, cum spuneam, sunt dreptunghiulari. Baloții de paie pot fi redimensionați dar, doar pe lungime. Forma acestora nu poate fi schimbată. Apar probleme de comprimare al baloților. Riscul de a crea poduri termice este mare. Din punctul meu de vedere, deși cândva am lucrat cu această structură, acum, ar fi ultima soluție care aș alege-o la construirea unei case din baloți de paie.
Atunci când stâlpii sunt așezați în interiorul sau exterior fundației, zidirea baloților este mai ușoară însă pe lugime sunt mai greu de comprimat. În cazul în care baloții nu sunt bine comprimați, există toate șansele să se formeze poduri termice, să apară umezeala în pereți și să afecteze baloții. Unii spun că acest lucru este completat de faptul că, în grosimea structurii (deci ca și umplutură) se zidesc cărămizi de lut (arse sau nearse). Acestea ar ajuta la reglarea umidității din interiorul casei. Un avantaj al acestui tip de structură ar fi faptul că lemnul rotund, cu coajă, este semnificativ mai ieftin decât cheresteaua. În unele cazuri, unii beneficiari/constructori aleg să pună doi stâlpi de dimensiuni mai mici (de ex. 10×10) una lângă alta, mai exact cât este lățimea balotului, adică 45 cm cu distanța între ele (în acest caz 15 cm). Asta deja este o structură foarte asemenătoare cu structura tip „scară” dar, despre asta am scris pe o pagină separată!