Înainte de a detalia puțin modul de construire a unei case din baloți de paie fără structură, cu pereți autoportanți, dați-mi voie să vă atrag atenția că voi face acest lucru pe măsură ce pot în scris. Cel mai bun mod de a vă însuși practic este să ajutați pe șantier sau să participați la evenimente, ateliere pe tema caselor din baloți de paie!
Ce este structura tip „Scară”?
Structura tip „scară”, oarecum asemănătoare cu structura „Greb” este una dintre cele mai la îndemână soluții de a construi o casă din baloți de paie. În general, ca și tehnica GREB, la tehnica tip „scară” se folosesc materiale portabile manual, disponibile oriunde, la prețuri cât se poate de accesibile. Permite autoconstructorilor să-și construiască o casă cu înalte performanțe energetice, chiar și pe două nivele.
În principiu, structura de lemn este alcătuită din cherestea de dimensiunile 10x5cm (dulapi sau „poște”) așezate în perete sub formă de scări. (vezi imaginea alăturată). Distanța dintre scări este puțin mai mică ( minus 2-5 cm, depinde cât de comprimați sunt baloții) decât lungimea uni balot, astfel baloții odată introduși în structură vor fi deja comprimați pe lungime. Scările se așează după fiecare balot.
La ce să fim atenți?
Este recomandat ca înălțimea structurii să fie gândită în așa fel, încât să fie puțin mai mică decât 7 sau 8 baloți așezați unul peste celălalt. Se știe că la 7-8 baloti se pot comprima pe înălțime, aproximativ 8-10 cm. Și în acest caz, depinde de calitatea balotilor achiziționați. Odată așezați baloții, fiecare stâlp de baloți se poate comprima separat (de exemplu cu chingi de camion) și fixat cu dulap sau scândură prinsă cu șuruburi în partea superioară a scărilor.
Singurul inconvenient în acest caz este faptul că această operatiune este oarecum dependentă de vreme (deoarece încă nu este montat acoperișul) dar, marele avantaj este că obținem niște baloți sau, mai bine zis pereți din baloți de paie extrem de bine compactați. În cazul în care construim structura de lemn inclusiv al acoperișului, putem să avem complicații cu ultâmul rând de baloți cel dintre centură și penultimul rând de baloți de paie. Este mai complicat să introducem aici, astfel, baloți foarte bine compactati și, din păcate, este zona cea mai sensibilă la formarea unor poduri termice. Voi încerca să scriu despre asta mai detaliat pe blog.
Odată însușită această tehnică (și chiar nu este nimic dificil, dimpotrivă) , pot să vă spun că, eu o consider soluția ideală pentru a construi o casă din baloți de paie . Și când spun soluția ideală, mă refer la costuri, la nivelul de dificultate, la timpul pe șantier dar și la calitate.