Atunci când se discută despre case din baloți de paie, cele mai frecvente temeri sunt legate de rozătoare și incendiu. Oricum sunt temeri nefondate, deoarece nimeni nu-și dorește să trăiască într-o casă care ar prezenta astfel de pericole Pe paginile.acestui site este explicat destul de detaliat de ce aceste temeri sunt nefondate.
Uneori, mai apar și unele întrebări legate de durabilitatea acestor case. In cele de mai jos, vom incerca să răspundem la această întrebare , prezentând pe scurt prima casă din baloți de paie construită în Europa.
Cât poate să țină în timp o casă din baloți de paie?
Primele case din baloți de paie au apărut cam pe la mijlocul secolului XIX, in Statele Unite ale Americii, atunci când s-a inventat primul utilaj de balotat. Nu avem foarte multe informații despre aceste case, însă, cu atât mai mult, avem informații despre prima casă din baloți de paie construită în Europa.
„Maison Feuliette” – A fost inaugurat in 11 octombrie 1920
Casa Feuliette , o casă familială, a fost prima casă din baloți de paie, construită în Europa – mai exact în Franța, și a fost construită în anul 1920. Deci, in momentul in care scriem acest articol, casa are aproape 103 ani…și încă este în folosință.
Dacă ne gândim că această construcție a trecut și printr-un război mondial, credem că răspunsul la întrebarea „ce durată de viață are I casă din baloți de paie” nu poate fi decât unul pozitiv : atât cât o locuiești și conviețuiți împreună.
De altfel, casa sus amintită este prima casă din baloți de paie la care s-au folosit structură tip „scară”, realizat din lemn – cel mai avantajos din punctul nostru de vedere. Avem o pagină dedicată structurii tip ” scară”
In acest moment, casa Feuliette este sediul Asociației Constructorilor de case din baloți de paie din Franța.
Ca un ultim detaliu, deloc de neglijat, amintim faptul că, membrii asociației, in anul 2015 au decopertat o parte din tencuiala de lut cu care s-a tencuit casa, ca să observe starea lemnului și al paielor. Au fost plăcut surprinși de faptul că materialele aflate sub tencuială păreau să fie în aceeași stare în care au fost atunci când s-a construit casa. Oricum, este foarte bine știut faptul că lutul are o capacitate de conservare a materialelor naturale, foarte puternică.