Sari la conținut
Prima pagină » Povestea site-ului

Povestea site-ului

Mă numesc Németh János, sunt președintele Asociației Coliba Verde și sunt cel răspunzător de povestea website-ului casedinbalotidepaie.ro. Dacă acest website nu ar fi avut o poveste specială, probabil că aceasă pagină nu ar fi existat. Dar pentru că este o poveste specială, am crezut că poate vi s-ar părea interesant să o cunoașteți.

Deci, iată povestea :

Deja din anul 2003 lucrez în domeniul construcțiilor. Am început ca salahor în occident, mai exact în Ungaria. Evoluam binișor, dar când lucrezi pentru străini trebuie să le demonstrezi dublu că ești bun în ceea ce faci. În 2005 am venit înapoi în România cu gândul ca „să nu mai lucrez pentru altcineva!”. În același an m-am angajat la o firmă de construcții din Târgu Mureș, unde evoluam la fel de bine și (pentru că nu mai demonstrez dublu) destul de bine am ajuns șef de echipă. Între timp mă „organizam” (discutând cu alți colegi, meșteri) să ne facem propria echipă. Am reușit acest lucru în anul 2008, neștiind ce însemnă „viața de antrepenor”! Făceam eforturi să lucrez pe șantier (să fac bani), dar și pentru a mă face cunoscut într-un oraș în care nu eram cunoscut (Târgu Mureș), dar să asigur muncă continuă (și totodată bani) pentru încă 3-4 muncitori. A venit o perioadă extrem de grea, din punct de vedere financiar. Deseori, angajații aveau mai mulți bani decăt eu (fiind în minus). Bineînțeles, cu datorii la bănci, facturi, etc….Încercam să promovez echipa și pe internet. o puteam face doar la cafenele, deorece eu nu îmi permiteam un calculator. La nivel de amator, am construit un fel de blog. Era prima mea interacțiune cu (un fel de ) webdesign…Am realizat importanța unui calculator în casă. cu chiu cu vai, am cumpărat una folosită, în două rate. Nu aveam internet acasă și îmi permiteam cu greu. Am reusit până la urmă să îmi iau un internet mobil (stick) care era extrem de încet și puteam lucra doar noaptea. …și uite așa, încet-încet mi-am construit un prim site, super simplu, cu tehnologia WYSIWYG (what you see is what you get). Asta în timp ce lucram 8 ore pe santier dupa care 2-3 ore distribuiam pliante prin oras (cu ajutorul sotiei, care impingea caruciurul cu bebelus)…ca să ne facem cunoscuți, să ne promovăm…mai mult cu lucrări de interior. Si uite așa, încet-încet, au început să se urnească lucrurile…iar eu, tot timpul cu gândul că, chiar dacă lucrez în domeniul construcțiilor, să ofer totuși ceva altceva. Așa ajuns pe site-ul meu, deja existent, o pagină despre casele belgiene…dar asta este deja o altă poveste.

În timp ce descopeream greutățile antreprnoriatulul și al locuitului în chirie cu doi copii mici, întâlnind persoana care m-a dus în „lumea” construcțiilor ecologice, am ajuns să lucrez ”și mai în occident”, adică în Franța….la o casă din baloți de paie! A fost prima mea conexiune, întâlnire cu o casă din baloți de paie. Deja făcusem unele cursuri la diferiți producători de materiale naturale (din Germania), dar întâlnirea cu acea construcție din baloți de paie, pot spune că a fost un „click” important în schimbarea care urma să vină asupra familiei noastre. Asta și pentru că pe acel șantier am primit o adevărată lecție de ….ecologie. Până una alta, a fost momentul după care am decis că TREBUIE SĂ AM DOMENIUL CASEDINBALOTIDEPAIE.RO! Mulți ar spune sau ar crede că „zis și făcut”, dar când ai în casă fix banii cu care ar trebui să cumperi acel domeniu…..ai de luat o decizie! Domeniu (și nu mănânci) sau rămân bani de mâncare și iei domeniul ulterior (dacă nu-l cumpără altcineva)! Aici adaug faptul că în acel moment, nu exista nici o informație despre casele din baloți de paie, în limba română…..

Alegerea mea (cu sprijinul soției) a fost …să cumpărăm domeniul. Soluția găsită a fost să predăm un laptop relativ nou, la amanet. Așa am avut și domeniul și ceva bani pentru hrană…..dar nu am mai avut laptop cu care să lucrez la viitorul site casedinbalotidepaie.ro….decât în primăvara (2014), cănd am avut suficienți bani ca să răscumpăr laptopul, de la amanet. În prima fază, site-ul era foarte simplu, cu 3-4 pagini și de fapt era reclama la o echipă. Deoarece, cu echipa existentă ne-am propus să ne specializăm pe construcția caselor din baloți de paie! Foarte repede, datorită site-ului s-a și ivit prima lucrare. O casă din baloți de paie în județul Giurgiu. Un șantier unde realizasem încet-încet ce înseamnă de fapt o casă ecologică și simțeam că de fapt nu prea are de a face cu businessul, cu afacerile, cu antreprenoriatul. Astfel, încet-încet, site-ul a început să se transforme într-un portal de informare…simțeam că trebuie să dau mai departe ceea ce descopream în viață datorită construcțiilor ecologice…între timp chiar am și renunțat la a avea echipă!

Schimbându-se perspectiva noastră asupra vieții, chiar dacă nu aveam bani (și o grămadă de datorii la bânci), am început să ne căutăm teren. Între timp, ne-am mutat de la oraș, la țară, dar tot în chirie). În prima lună din anul 2016 am găsit terenul ideal pentru stilul de viață pe care ni l-am dorit în continuare. Costa (doar) 3000 euro și aveam posibilitate de a-i plăti în 3 rate (câte 1000 euro din două-n-două luni). Dar când nu ai bani și 1000 lei e mult…apoi 1000 euro. Cunoscând o persoană care-și dorea acest domeniu, deși mă durea sufletul, l-am oferit spre vânzare, iar di banii obținuți pe acest domeniu, am plătit prima rată pe teren. Din cauza situației politice din țară (dar poate și din alte motive), deținătorul domeniului a emigrat și nu mai avea nevoie de acest domeniu. Undeva prin anul 2019 ar fi existat posibilitatea de a răscumpăra acest domeniu, cu puțin mai mult dacăt suma pentru care am vândut-o. Neavând disponibili acea sumă, dar pentru că îmi doream foarte mult să răscumpăr domeniul – cu dorința de a transforma-o într-un portal de informare, dar și de a evita ca acest domeniu să ajungă la un deținător care ar fi transformat-o într-un site de servicii – am propus pe grupul de facebook cu oameni deschisi și interesați direct de subiect, să punem ban de la ban și să răscumpărăm domeniul. Reacția a fost neașteptată și surprinzătoare! Doar o singură persoană a ajutat finaciar, e drept că cu jumătate din prețul cerut de deținătorul domeniul la acea vreme! ….iar eu, dezamăgit, am creat un subdomeniu pe site-ul colibaverde.ro unde am făcut ceea ce mi-ar fi plăcut să fac și pe acest domeniu.

Cei implicați în webdesign probabil că știu faptul că pe vremuri, un domeniu odată plătit, era cumpărat pe o viață. Din anul 2021 sau 2022 acest lucru s-a schimbat. Acum exisă o taxă pe 5 ani, dacă nu mă înșel. Nu cunosc exact aceste date, dart cert este că, deținătorul ne mai prezentând interes vizavi de acest domeniu, efectiv l-a pierdut. Din pură curiozitate, în ianuarie, căutând ceva pe net, am realizat că acest domeniu este liber și este oferit spre vânzare. Nu am stat pe gânduri, l-am cumpărat și cu mare bucurie m-am apucat să adaug conținut și să vi-l pun la dispoziție cât se poate de repede!