Sari la conținut
Prima pagină » Legislație – Autorizația

Legislație – Autorizația

Case din baloti de paie – legislație, autorizații – „Se dă autorizație de construire pentru casele din baloți de paie?”

Nu știm de ce, dar auzim de multe ori, de la mai multe persoane, cum că aceste case ecologice, nu ar fi legale, nu s-ar da autorizație de construcție.  Sunt din ce în ce mai multe exemple de case construite din baloți de paie, lut, etc.  și, deocamdată nu am auzit pe nimeni să se plângă că ar fi avut probeme. Nici nu este de mirare. Dacă respecți normativele în vigoare, nu ai de ce să te temi.

Normele din zilele noastre protejează corporațiile producătoare de materiale de construcţii mai mult decât pe proprietarii de case. Deloc surprinzător, nu există norme pentru casele din lut sau din baloți de paie (cu structuri autoportante, pentru că da, exestă astfel de construcții de sute de ani), deşi nicăieri construirea cu aceste materiale  nu este interzis.  Încep să apară din ce în ce mai multe clădiri din baloți de paie, cu autorizaţii de construire, dar presupun cheltuieli şi documentaţie considerabile, ca în cazul oricărei autorizaţii. Din punct de vedere legal , casele ecologice intră în categoria caselor pe structură ușoară, deși un perete din lut de 1 mc poate cântări aproximativ 1600 kg. Dar, în cazul acesta discutăm despre casele din baloți de paie!

Din punct de vedere legal, nu ai voie să construiești fără structură (de lemn, fier sau beton), iar dacă mai pui și ciment în fundație, autoritățile locale nu ar avea motive să nu-ți dea autorizație de construcție. Ori la casele din baloți de paie,diferența față de o casă obișnuită (structural vorbind), apare la pereți și finisaje. Indiferent de design-ul ales, casa trebuie să aibă o fundație, în cazul caselor din baloți de paie trebuie să aibă și o structură de lemn (e drept, una specifică acestor construcții, dar la fel de stabilă și rezistentă ca la casele „din OSB”) iar acoperișul poate fi exact ca și la o construcție obișnuită. Astfel, respectând toate aceste cerințe, nu există motive pentru a nu primi autorizația de construcție. Ba mai mult, de exemplu la casele din panouri de paie prefabricate obține cu ușurință a autorizația de construcție după standardul nZEB din 2021

Așa cum am amintit la începutul articolului, majoritatea celor care aleg să construiesc o casă ecologică, înceracă să reducă cheltuielile cât mai mult și tocmai de asta încearcă să evite autoritățile sau să găsească „alte modalități” de a înregistra casa. Tocmai (și) în această idee (dar și din alte motive), majoritatea acestor case sunt construite în locuri mai mult sau mai puțin izolate. De multe ori sunt înregistrate ca și „anexe agricole” sau „clădiri experimentale”, dar deja există în România și case din baloți de paie construite în mediul urban, cum e cazul și celei din Satu Mare. (vezi pagina „Exemple din România”) În principiu totul depinde de autoritățile locale de care aparține terenul pe care se va construi.

Dar, revenind, iată care sunt pașii de urmat pentru obținerea autorizției de construcție ( de fapt, absolut la fel, ca pentru o altă casă „normală”) : 
  1. Alegerea terenului
  2. Alegerea arhitectului
  3. Obtinerea certificatului de urbanism de la Primarie unde scrie ce si cum ai voie sa construiesti (pe acesta il poti cere si inainte de a cumpara terenul daca esti in dubii cu el)
  4. realizarea masuratorilor topografice si inregistrarea la OCPI
  5. Realizarea proiectului de arhitectura, structura, instalatii.
  6. Verificarea proiectului la cerinta A (rezistenta si stabilitate)
  7. Depunerea dosarului pentru eliberarea autorizatia de construire.

    Costurile acestei etape (proiectare, autorizații) în 2023 : procesul de autorizatie costă, cu toate taxele, proiectele, studiile, verificarile, avizele, acodurile cam 4500 de lei, in care nu a fost inclus proiectul de arhitectura. Acesta mai costa cam 2000 de eu, in zona Clujului. Depinde in ce zona locuiesti, si cat de scumpa e viata acolo. Preturile sunt pe metru patrat si daca ai o casa mica vei plati pe proiectare mai putin decat daca te vei aventura la una mare.

Durata : Dureaza cam o jumatate de an toata procedura daca ai actele in regula pe teren (adica ai extras de carte funciara) si nu taraganezi. Fara interventii, cu toate procedurile, avizele, studiile de specialitate, acordurile, verificarile implicite. Legal. Teoretic ar trebui sa dureze 3 luni (timp in care sta la primarie si pe la alte regii) dar mai ai timpi morti si de priectare de care nu poti sa scapi.

Informațiile despre pași necesari obținerii autorizției de construcție au fost „culese” de pe blogul familiei de arhitecți Adina și Mark Sztahura, beneficiari de o casă din baloți de paie! Un blog interesant, cu informații amănunțite, împărțite pe faze, etape. Bogul poate fi accesat AICI!