Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Ce să aleg? Din baloți sau din panouri prefabricate!

Ce să aleg? Din baloți sau din panouri prefabricate!

Prima mea legătură cu Casele Naturale a fost de fapt o casă din baloți de paie. O tehnică, o soluție de a construi o casă de care m-am îndrăgostit imediat, văzând avantajele acestuia. În foarte scurt timp am început să promovez ideea în mediul online și am început (pe atunci cu echipa pe care o aveam) să le și construiesc. De atunci, fiind în 2023, au trecut mai bine de 10 ani și participând pe zeci de șantiere mi s-a clarificat destul de bine, tot ceea ce înseamnă o casă din baloți de paie. Tocmai de asta a fost rescris tot site-ul pe care citești și acest articol.

Având în vedere că în ultimii doi am participat și pe câteva șantiere unde s-a construit case din panouri de paie, prefabricate, mă simt în măsură să scriu un articol în care să compar pentru cei interesați, casele din baloți de paie și casele din panouri de paie, prefabricate. Am considerat necesar acest lucru și pentru că am observat interesul în creștere față de panourile prefabricate, dar și ezitarea în a face o alegere între cele două soluții!

Ce să alegem? Casă din baloți de paie sau casă din panouri de paie, prefabricate!

Case din baloți de paie vs. case din panouri de paie, prefabricate.

Din punct de vedere al eficienței energetice, chiar dacă rezultatul final este aproape același (dacă luăm în calcul că o casă din baloți de paie este corect gândită și construită), vă asigur că, într-o oarecare măsură vorbim de două tipuri de șantiere oarecum diferite. Iar ambele vin cu avantaje și dezavantaje. Dacă o casă din baloți de paie este mai la îndemâna omului de rând, care dorește să-si construiască singur casa, o casă construită din panouri de paie este mai tehnică și de cele mai multe ori necesită forță de muncă specializată! În mod normal, conform celor scrise și auzite, tindem să credem că o casă din baloți de paie ar fi totuși mai ieftină…mai ales când auzi că prețul unei case din panouri de paie începe de la 120-130 euro/mp…peretele și doar materialul! Dacă într-adevăr economisim la o casă din baloți de paie aș vrea să aflăm împreună în cele de mai jos. Înainte de a vedea dacă există o diferență între cele două soluții, haideți să vedem puțin celelalte deiferențe care poate vă ajută să faceți o alegere bună!

Trebuie să precizez de la bun început că această comparare se adresează în primul rând celor care indiferent de soluția aleasă vor plăti pentru manoperă!. Este evident că, atunci când alegi să îți faci casa cu propria energie, avantajele vor trage balanța spre beneficiul tău! Personal încurajez această opțiune și cu acest site mi-am propus să vin în ajutorul lor, la maximum! Ar mai fi o variantă la mijloc, în care beneficiarul își cumpără panourile și apoi le montează singur. Voi reveni la subiect mai jos.

Așadar, să revenim la cei care vor plăti „la cheie” :

  • în ambele cazuri ai nevoie de proiectant, echipă. De obicei, cei care oferă panourile de paie (în continuare am să le numesc PPP), oferă și proiectare, dar și montarea acestora. În cazul în care alegi casă din baloți de paie (de acum am să o numesc CBP), vei găsi mai greu echipă (disponibilă), dar poate chiar și arhitect (disponibil).
  • în ceea ce privește materialele, dacă alegi CBP probabil că va trebui să le cauți și să le procuri tu….și nu este sigur că va fi cea mai bună calitate. Dacă alegi PPP, ei vor furniza în prețul indicat și materialele, iar acestea, în mod normal ar trebui să fie de calitate bună.
  • Șantierul, în cazul PPP va fi scurtat cu aproximativ 2 săptămâni (având în vedere că aceste panouri se fabrică într-un atelier), cât ar dura construirea structurii și a pereților la fața locului.
  • În ceea ce privește manipularea materialelor, în cazul unei CBP în mare parte vorbim de materiale naturale LOCALE și de dimensiuni ușor transportabile. În cazul PPP, chiar dacă materialele sunt naturale, nu mai vorbim de soluții locale, ba mai mult dacă luăm considerare nevoia de TRANSPORT ne cam îndepărtăm de…..ecologie, Și de ce nu ne-am gândi și la acest aspesct? Ca să nu mai zic, că sunt toate șansele să fi nevoit să apelezi la macara…dacă locul și terenul îți permite. Costuri în plus, poluare în plus….
  • în cazul soluției cu PPP, ești oarecum limitat în ceea ce privește design-ul casei tale, deorece este de dificil să alegi un design organic (pereți curbați)…nu este imposibil, dar este mai simplu cu CBP.
  • deși nu cunosc cazuri cu probleme din trecut în ceea ce privește autorizația de construcție pentru CBP, tind să cred că o casă din PPP va primi mai usor autorizația de construcție, după standardul nZEB din 2021, dar și al aspectului mai comercial, mai standardizat

Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, fiecare soluție vine cu avantaje și dezavantaje. Știind cele scrise mai sus, poate te ajută să ei mai ușor o decizie. Dar haideți să vedem cum stă treaba și din punct de vedere al costurilor :

Comparare costuri

Întodeauna va fi greu să calculezi prețul unui material natural local,cum este balotul de paie sau lutul de exemplu…dar sunt toate șansele să le obții foarte ieftin sau chiar gratis. În cazul unei CBP, o structură de lemn adecvată (de exemplu stuctura tip „SCARĂ“)”este formată din cherestea cu dimensiunile 5x10x400 cm, iar necesarul (luând în calcul o casă de 100 mp) nu depășește 3 mc.Echipa în schimb va cere destul de binișor pe manoperă „fiind mult de lucru manual”, sau fiind „o tehnică specială”… În ceea ce privește PPP, prețul chiar dacă pare mare, este unul fix și oarecum elimină cele două elemente scumpe, – amintite mai sus. Astfel, aproape că se egalează costurile celor două soluții. Din experiența proprie, pot spune că o casă din panouri de paie, chiar dacă ar fi cu câteva mii de euro mai scumpă, sunt câteva avantaje care trag balanța în favoarea acestei soluții. Sunt convins că orice persoană ocupată (cu propriul loc de muncă) care își dorește o casă ecologică și nu vede neapărat în asta un alt stil de viață, dar- în același timp -nepărat vrea o casă din paie, va alege o casă din PPP! De altfel, costurile unei astfel de case (indiferent de soluția aleasă) ar trebui să fie între 450-600 euro/mp. La cheie! În 2023! Vei putea reduce aceste cheltuieli, doar dacă te implici tu mai mult sau alegi o altă tehnică, de exemplu să construiești cu lut!

Îmi fac singur casă din panouri de paie, prefabricate!

Am promis mai sus că voi scrie și acestă alegere! De exemplu George, nu numai că și-a construit casa din PPP, le-a și fabricat. Am scris povestea lui în Blog. În cea ce mă privește, cred că este o soluție foarte bună, dacă poți să îți faci propria presă, cum și l-a făcut și George, împreună cu tatăl lui. Dacă nu și să îți faci presa, mai ai opțiunea de a cumpăra panourile, însă neapărat informează-te foarte bine despre modul de montare în mod corect al acestor panouri!

Nu știu până la urmă voi ce ați alege sau ce veți alege, dar eu prefer să ridic o casă bucățică cu bucățică, cu propriile mâini!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *