Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Video : superbă casă din baloți de paie în județul Mureș

Video : superbă casă din baloți de paie în județul Mureș

Câteva cuvinte despre casă :

La începutul anului 2023 am vizitat o superbă casă, construită din baloți de paie. Deși, poate că o astfel de casă vă duce cu gândul la o glumă, din imaginile de mai jos veți vedea că nu este chiar așa.

Sfat : poti vedea imaginile în întregime, daca muți linia din mijloc, trăgând-o cu mouse-ul sau degetul.

În acest caz, vorbim de o casă în toată regula, cu 150 mp utili, două nivele și aspect modern. O casă construită în regie proprie, de o familie tânără, timp de patru ani. Vizitându-i, credem că efortul lor financiar, fizic și poate și psihic A MERITAT!

Câteva detalii tehnice :

Bineînțeles că odată aflat la fața locului am desfăcut bagajul de întrebări, care ar fi fost adus de oricine altcineva interesat de acest tip de construncții. Deși m-am așteptat la răspusns, prima întrebare a fost legat de rozătoare. Adi, gazda noastră ne-a spus zâmbind că asta este de fapt o problemă imaginară a celor care nu au mai avut tangență cu o asemenea construcție, spunând că soluții de prevenire sunt mai multe și le-a aplicat și el.

Apoi am aflat că de fapt, așa cum recomandăm și noi ca primi pași, munca propriu zisă nu a început pe șantier, ci cu o pregătire temeinică pe plan teoretic, apoi cu practică la diferite ateliere de specialitate. Inclusiv gândirea și proiectarea casei le-a luat ceva timp, ceea ce a ușurat munca arhitectului, care i-a ajutat și cu obținerea autorizației de construcție.

Primele lucrări au început cu 4 ani mai devreme, construind o fundație stabilă în acest caz, alegerea lor fiind betonul. Cu un drenaj bun și o termoizolație din sticlă expandată, au turnat și o placă de beton după care a urmat structura de lemn.

Structura de lemn a casei este formată din mare parte din grinzi de 10×10 cm, oarecum atipică, asemenătoare mai degrabă cu structura GREB – despre care am scris AICI! Toată structura de lemn a fost arsă ca și soluție de prevenire împotriva cariilor. S-a folosit aproximativ 30-40 m³ de cherestea, cumpărată încă înainte de scumpiri.

Ca și până la această etapă, în continuare la construcția casei a lucrat familia și prietenii acestora, astfel putem spune că a fost construită în regie proprie.

După spusele gazdei, au avut noroc în ceea ce privește baloții de paie, deoarece au găsit baloți de calitate foarte bună…și este bine de știut că alegerea baloților de paie este un aspect foarte important!

În ceea ce privește acoperișul, ei au optat pentru un acoperiș verde cunoscând avantajele acestuia. Pereții interiori au fost construiți cu tehnica „light-straw” (paie mocirlite) și tencuiți cu lut cum de altfel s-a tencuit tot interiorul casei. Pe pereții exteriori s-a folosit și var în tencuială.

Susrsa de încălzire a casei este o sobă cu masă termică – construită chiar de Adi – la care este racordat și un sistem de încălzire în pereți.

sobă cu masă termică

Întrebați fiind de costuri, au preferat să nu publice acest aspect știind că nu este ceva neapărat relevant deoarece acesta poate varia de la caz la caz din mai multe motive, plus că nu au ținut o evidență detaliată. Ne-au spus că nu este un secret și sunt dispuși să povestească acest aspect pe larg celor strict interesați sau hotărâți să își construiască o astfel de casă….de exemplu, dacă este interes, ar fi dispuși la o zi „cu porți deschise”. Sunt sociabili, foarte prietenoși și deschiși, dar având copii mici preferă să primească astfel de vizitatori în mod organizat…ceea ce este de înțeles.

Impresii după aproape două luni de locuit în casa din baloți de paie

Deși a fost un efort fizic și financiar, familia s-a acomodat foarte repede și au simțit energia pozitivă a casei, confortul termic plăcut, dar chiar și buna izolare fonică pe care o oferă o astfel de construcție. Chiar și în zilele mai friguroase cum a fost și cea în care i-am vizitat, Adi spune că face focul odată pe zi, ceea ce este suficient ca să mențină o temperatură constantă de 20-22 grade celsius, în toată casa.

Atât energia pozitivă, cât și liniștea respectiv căldura plăcută am simțit-o și eu, cee ce prin scris nu vă pot reda, dar mai jos v-am atașat o galerie de imagini („slideshow”) prin care puteți vedea pas cu pas cum s-a construit această superbă casă din baloți de paie:

NOTĂ : Vă aflați pe un site web administrat în mod voluntar de unii membri ai ASOCIAȚIEI COLIBA VERDE! Site-ul fiind administrat în mod voluntar și la nivel de amator (sau începător) în domeniul webdesign-ului, mai mult ca sigur că veți observa diferite greșeli de editare sau poate chiar gramaticale. Pentru eventualele neplăceri, ne cerem scuze anticipat și dacă doriți, vă rugăm să ne înștiințați de aceste neplăceri la adresa de e-mail contact@colibaverde.ro Dacă dorești să susții activitatea noastră, poți să ni te alături donând sau participând voluntar sau la diferite ateliere.

Video : Superbă casă din baloți de paie în județul Mureș

Vezi AICI alte câteva case din baloți de paie construite în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *