Sari la conținut
Prima pagină » Rozătoarele

Rozătoarele

Case in baloți de paie – rozătoarele și soluții împotriva acestora

Fara exceptie, la orice aparatie a unui articol despre case din baloti de paie in mediul on-line apare in comentariu problema rozatoarelor. Bineînțeles că înțelegem temerea, însă, ca orice lucru bine gândit și această problemă are soluțiile ei. Nimeni nu vrea să construiască o casă care nu rezistă, nimeni nu vrea să construiască o casă în care să mișune rozătoarele. 

Problema cea mare este într-adevăr că, dacă ajung rozătoarele să intre în pereți, va fi extrem de dificil să-i alungăm. Așadar cea mai bună soluție este prevenirea. În cele de mai jos veți vedea ce măsuri de precauție se iau pentru a preveni situația de a avea pereții din baloti de paie plini cu rozătoare.

Merită luate în calcul soluțiile naturale

Iată solutiile de prevenire. Sperăm că vă va fi de folos : 

De cand lucrez in domeniu inca nu am auzit de la cineva ca sa aiba sobolani in perete. Soareci, da. Raspunsul meu, mai in gluma sau mai serios este „dati-le de mancare de la McDonalds”. Cum nu este un raspuns viabil, din pacate solutia cea mai buna este prevenirea. Sunt cateva solutii si majoritatea dintre ele au fost amintite de multe ori. Eu vă spun toate solutiile care le-am invatat eu si le-am si experimentat in diferite locuri. Le spun in ordinea in care se pot aplica (pentru ca se pot aplica toate). Inainte de toate, trebuie sa stiti ca rozatoarele nu se duc in pereti ca sa se hraneasca, ci ca sa se incalzeasca..dar oricum nu e bine daca ajung acolo…fac tuneluri, apar goluri si astfel apar si diferite probleme.

Niciodata nu voi recomanda ultrasunete, chimicale atata timp cat avem solutii mai linistite, sanatoase :

1. – cand montati balotii, deasupra fiecarui start presarati praf de var- irita caile respiratorii, nu le place

2. – dupa ce ati terminat zidirea peretilor si sunteti gata pentru tencuiala, pulverizati din abundenta lesie (soda caustica dizolvata-irita pielea rozatoarelor foarte tare).

3.- dupa primul strat de tencuiala, montati plasa de sarma (in doua straturi cu ochiurile intercalate) sau plasa cu ochiuri mai mici la 50 cm de la soclu in sus, la streasina, la colturi, sub pervarze, la glafuri. Plasa intareste acele zone si este un obstacol pentru soareci.

4.- In primele doua straturi de tencuiala recomand sa adaugati cioburi de sticla, pietris (sort) de 1-2 cm. Aceste starturi sunt mai groase, deci se poate adauga. In al doilea strat sa puneti si var, iar ultimul strat sa fie numai si numai tencuiala de var in care sa adaugati si balegar de cal. Veti fi uimiti cat de tare si rezistenta va fi aceasta (ultimul strat) de tencuiala. Nu uitai ca, soarecii intodeauna vor incerca sa intre pe la colturi (unde se intalneste soclul cu peretele, mai ales daca peretele este mai in exterior, sub pervarz, sub streasina. Aceste locuri trebuie protejate cel mai bine.

5.- Trebuie luat in serios convietuirea : tineti caini, tineti pisici. numai din secolul XX am inceput sa ne modernizam atat de mult incat sa renuntam la aceasta idee. Facem parte din natura, formam un intreg iar natura a oferit solutii pentru toate, inclusiv pentru soareci : pisici, caini…apoi ar mai fi si serpii, soimii etc dar astea acum nu vreau sa le recomand. Probabil mai sunt si alte solutii de exterminare prin metode chimice sau ultrasunete dar nu voi recomanda acestea, deoarece cu aceste solutii punem in pericol sănătatea noastră si vom deranja extrem de mult mediul inconjurator. Daca aveti idei mai bune, sunt binevenite.