În domeniul constructiilor ecologice, casele din baloti de paie stârnesc un interes din ce în ce mai mare. Nu este de mirare, că la adresa noastră vin multe întrebări și majoritatea acestora sunt legate de construcțiile din paie. În cele de mai jos veți găsi răspunsurile la majoritatea acestor întrebări
1. Ce este de fapt o construcție din baloți de paie?
Acest stil de a construi are o istorie de peste 100 de ani, care are loc proveniență statul american Nebrasca, și constă în faptul că zidurile unei construcții sunt realizate din baloți de paie și tencuite cu argilă sau amestec de argilă, nisip și paie ! Aceste construcții pot fi cu ziduri portante (zidurile susțin greutatea acoperișului), dar cele mai des întâlnite sun cele cu structură de lemn iar baloții de paie au rol de „umplutură”! Citește mai mult….
2. Ce se poate construi din baloți de paie?
În principiu orice, dacă respectăm regulire de construcție a unei structuri de lemn! De obicei se construiesc case cu una sau două nivele. Toate tipurile de constructii se pot întâlni în lumea largă : locuințe familiare, grajduri, duplex-uri dar chiar și școli sau instituții prin care trec zilnic zeci de oameni! Orice tip de construcție realizabil din structură ușoară, se poate construi și cu baloți de paie! Din punct de vedere energetic, chiar și în cel caz putem obține o casă de categoria A, dar se poate construi și casă pasivă! Mai nou, în Europa dar si la noi în țară, baloții de paie sunt folosiți pentru termoizolarea caselor existente (reabilitări)
3. Cine poate construi din baloți de paie
Capacitatea o are orișicine. Este simplu de construit, technica se poate însuși foarte ușor! De obicei obținerea autorizației de construcție nu ar trebui să fie o problemă, construcțiile de acest tip încadrându-se în categoria caselor pe structură ușoară, puteți întâmpina unele probleme pe plan local! Citește despre legislație…
4. De ce paie? Care sunt avantajele?
Paiele sunt un produs agricol. Față de materialele de construcții obișnuite, des folosite, nici producerea lor, nici folosirea lor ca material de construcție dar nici măcar după demolare nu dăunează mediului înconjurător sau asupra sănătății noastre! Baloții de paie se pot procura ușor și relativ ieftin (5-15 lei/balot), iar capacitatea de termoizolare a zidurilor construite din baloți de paie se ridică la nivelul unor case pasive! Oferă un confort termic plăcut : iarna căldură iar vara răcoare! Este un material ecologic, oferă eficiență economică și energetică maximă!
5. De ce NU paie!? Care sunt dezavantajele?
Încă mai căutăm indicii!
6. Unde, exact putem folosi paiele la construcția casei?
Pereți portanți (tip Nebraska), „umplutură” în structurile ușoare (din lemn), termoizolarea podelei, temoizolarea tavanului sau a acoperisului, aproape oriunde, unde te poti folosi de calitățile pozitive a baloților de paie! Poți construi pereți noi, dar poți să o folosești și la înălțarea unei case vechi, sau înlocuirea unui zid vechi! (dacă te asiguri că ai structura de rezistență corect realizată) Citeste mai mult…
7. La ce trebuie să fim atenți când lucrăm cu paiele?
Ca la majoritatea materialelor naturale, inamicul numărul unu al baloților de paie este apa, umezeala! Apa poate dăuna atât asupra baloților cât și asupra structurii casei! Așadar este recomandat ca aceste case naturale să fie ferite din toate părțile de apa din sol, de ploaie, de umezeală dar nu trebuie uitati nici vaporii de apă (aburii). Tocmai pentru a nu împiedica respirația pereților, este interzisă folosirea tencuielilor pe bază de ciment sau a vopselelor lavabile, etc.! După o veche zicală din domeniul acesta cele mai importante lucruri la o casă sunt „cizmele” și „căciula”! Asta însemnând să ne facem un soclu care nu permite să ajungă umezeala la pereți, și un acoperiș făcut în așa fel să ferească pereții de ploi (o lungimea a strașinei adecvată!)
8. În pereți se comprimă paiele în timp? Nu scad și din acest motiv să apară crăpături?
De unul singur în niciun caz! Microrganismele pot provoca descompunerea materialului doar în cazul unei umidități foarte mari (peste 20%) și susținute, ori în cazul în care a fost construită respectând unele reguli, acest lucru nu se poate întâmpla!
9. Mucegăiește paiele?
Paiele sunt atacate de mucegai doar în cazul unei umidități ridicate (peste 20-30%) timp de câteva luni! Astfel de probleme însă nu pot apărea într-o casă locuită, numai și numai din neglijența executantului lucrării sau chiar a celor care locuiesc în casă și nu îndepărtează la timp sursa de umezeală!
10. Intră Mickey Mouse în pereții din paie?
Din relatările proprietarilor de astfel de case reiese că Mickey Mouse există doar la TV și Disneyland și că nu au avut probleme cu rozătoare sau insecte dar nici nu se poate exclude această problemă! Pentru ei paiele nu sunt comestibile, așa că ar intra doar pentru căldură! Există câteva metode de prevenire împotriva pătrunderii rozătoarelor (leșie le poate irita pielea si pleacă, cioburi de sticlă la o înălțime de 50 cm de la soclu, plasă de sârmă în tencuială, etc) dar, noi credem că sunt șanse egale să aveți „musafiri” la fel dacă ați sta într-o casă din cărămidă (ex.). Mai în glumă, mai serios vă recomandăm să țineți o pisică în preajma casei . În ceea ce privește insectele, cu siguranță o tencuială corect aplicată oprește pătrunderea acestora în pereți!
Citește despre prevenirea invaziei rozătoarelor
11. Sunt trainice aceste tipuri de case?
Cele mai vechi case în care încă se locuiește au peste 100 de ani! Din curiozitate a fost decopertată puțin de tencuială o astfel de casă veche, și baloții erau efectiv în aceeași stare ca la zidire!
12.Dacă vine lupul, îmi poate sufla casa?
Nu, la fel cum nu poate să o facă nici vântul deoarece vorbim de o structură de lemn foarte stabilă, baloți de paie bine presați în această structură și între ei, și o tencuială de argilă de circa 3-7 cm atât în interior cât și în exterior! La astfel de pereți vorbim de o masă de 200kg/mp! Din surse neoficiale știm că, există casă din baloți de paie care a rezistat chiar și la o tornadă de dimensiuni mici.(?)
13.Cu ce tencuim peste baloți de paie?
În interior este recomandată tencuiala de lut mai puțin în baie, und ese recomandă tencuială de var! Acesta trebuie să aibă o grosime minim de 2-3 cm, iar la final nu are voie să conțină crăpături! Tencuiala de argilă sau var este necesară datorită protecției oferită baloților față de incendii dar și datorită climatului oferit prin capacitatile sale de a regla umiditatea! Citește despre tencuieli…
14.Rezistă casa la incendiu, cutremur?
Paiele în sine, ard foarte bine, dar odată ce sunt compactați în baloți, conțin destul aer pentru o termoizolare foarte bună, dar nu suficientă să alimenteze focul în cazul în care acesta ajunge la baloți. Aici are un rol foarte important și tencuiala, fie acesta din cob sau argilă, sunt materiale care nu ard și împiedică pătrunderea focului spre paie! Pereții din baloți de paie sunt foarte flexibili, deci rezistența la cutremur e mult mai mare decât la o casă din cărămidă sau blocurile de beton!
15. Se pot aplica placări ceramice?
Nu recommandăm placările ceramice pentru a nu obstrucționa respirația pereților, dar dacă țineți neapărat, se poate. În zonele în care intenționați să montați ceramice, recomandăm ca după tencuire să construiți un zid din cărămidă arsă! De altfel sunt soluții de finisare a zonelor umede din băi și bucătării, numai cu materiale naturale!
Tadelakt – solutia naturală pentru o baie fara gresie si faianta
16. Se pot monta instalații electrice, sanitare în pereți?
În pereții din paie în nici un caz! Dar în tencuiala de aproximativ 5 cm, care este necesar din motive mai sus descrise, se pot monta foarte ușor instalațiile electrice! Acolo unde se dorește instalație sanitară, recomandăm un zid suplimentar (în interior) din cărămidă arsă în care să fie montate țevile!
17. Ce fel de întreținere necesită?
Este important să verificăm cât de des se poate dacă nu avem scurgeri de pe acoperis, din jgheaburi sau obiecte sprijinite de zid care pot conduce apa spre zid, etc., iar în cazul în care nu avem o „pălărie” (streașină) suficient de mare pentru a proteja pereții de ploi, o renovare a fațadei va fi necesară din 2 în 2 ani!
18.Costuri
Costurile unei case din baloti de paie pot ajunge aproape de pretul unei case construită din cărămidă…asta mai ales dacă clientul optează pentru un design modern, asemănător cu casele din materiale obișnuite! Prețul mai depinde și de posibilitatea de a procura materialele din resurse locale și de finisajele interioare și exterioare! Așadar, putem spune că prețul unei case din baloți de paie de 80-100mp utili, începe de la 25.000 euro și ajunge până la 45.000 euro, pret in care este inclusa doar manopera si materialele! Citește mai mult despre costuri…