La construcția unei case din baloți de paie sunt multe detalii tehnice, multe elemente importante dar, consider că alegerea tipului de structură cu care vom lucra și alegerea baloților de paie sunt două aspecte extrem de importante. Despre structuri am scris mai detaliat pe o altă pagină. În cele de mai jos aș dori să scriu despre baloții de paie propriu zis și alegerea acestora deoarece, consider că este un pas extrem de important.
Baloții de paie
Care sunt dimensiunile?, „Ce fel de baloți (din ce fel de cereale) să alegem?” și „Cum știi că baloții sunt buni pentru construcție”?. Acestea sunt, probabil” cele mai frecvente întrebări care le auzim cu privire la baloții de paie. Haideți să lămurim situația :
Dimensiunile baloților de paie în construcții! În proporție de 85-95% dimensiunile baloților de paie folosite pentru construcția caselor sunt dimensiunile standard : 35 cm înălțime, 45 cm lățime și lungime variabilă (între 80 și 120 cm), deoarece din setările mașinilor de balotat lungimea se poate schimba. Foarte rar se întâmplă (mai ales în România) ca la construcția casei din baloți de paie să se folosească baloți mari ( 2000x120x90 cm). Aceste dimensiuni sunt date de mașinile de balotat. Baloții mari au apărut în urmă cu câțiva ani, atunci când au ajuns pe piață mașini de balotat mult mai performante. Avantajele ar fi că acești baloți sunt extrem de bine presați (ceea ce e bine la o casă din baloți de paie) dar are și dezavantaje , cum ar fi manipularea acestora (500 kg) și proiectare specială având în vedere că redimensionarea este un pic mai complicată.
Tipul de cereal din care să avem baloții nu contează foarte mult totuși, dacă aveți din ce să alegeți, recomandăm să alegeți planta cu tulpina cea mai groasă (de exemplu triticale). Explicația este faptul că o plantă cu tulpina groasă va rezista mai mult timp la umiditate, umezeală. Asta nu înseamnă că dacă aveți la îndemână decât baloți de paie de grâu, ar trebui să vă faceți griji. Casa bine construită, bine gândită, trebuie să fie protejată de umezeală : drenaje și soclu bun, acoperiș cu streașină lată, tencuieli adcevate. Singurul lucru important este să nu confundați paiele cu fânul!
Baloții de paie ideali pentru construcții trebuie să fie uscați și cât se poate de bine presați, compactați. Este important să fie și cât se poate de curați, adică să nu conțină fân deoarece aceste fire subțiri pot fi afectați de umiditate, umezeală excesivă iar la rândul lor să compromită balotul. Umiditatea baloților se poate verifica cu un umidometro (trebuie să fie sub 14%) sau „la ochi” : un balot fără umezeală nu miroase a mucegai și are aproximativ 15-20 kg, nu mai mult. Atunci când alegeți baloții, merită să luați câteva la întîmplare și să îi verificați cu umidometrul sau să-i desfaceți și să vă asigurați că nu au mucegai.
Stocarea baloțiilor se face neapărat în spații acoperite și aerisite și ridicate de la sol sau eventual nu se vor folosi baloții care au fost în contact cu solul. Ideal ar fi să folosiți baloți proaspăt recoltați (după 3-4 zile de zile fără ploi, la amiază – să nu fie rouă), dar puteți să folosiți și baloții recoltați în anii anteriori dacă au fost stocați corespunzător.
Costurile unui balot
În România, în funcție de zonă, costul corect al unui balot de paie, ar trebui să se încadreze între 5 și 10 lei pentru un balot. Pot spune fără să exagerez, cu transport cu tot. Personal, nu aș da mai mult de 10 lei pe un balot iar la prețul acesta as avea pretenția sa fie baloti ideali pentru construcții, asa cum am descris mai sus.