Sari la conținut
Prima pagină » Istoria caselor din baloți de paie

Istoria caselor din baloți de paie

Contrar aparenţelor, casele din baloţi de paie sunt foarte durabile. Primele astfel de case au fost construite în SUA la finalul secolului XIX, iar unele dintre ele sunt funcţionale şi azi. De exemplu, această biserică din baloți de paie din Nebraska a fost construită în 1928. Paiul în sine, în domeniul construcțiilor are o istorie lungă dar, sub formă de baloți a fost folosit la sfârșitul anilor 1800, atunci când mașinile de balotat au devenit din ce în ce mai populare.

Conform WIKIPEDIA, prima casă din baloți de fân (NU PAIE) a fost construită în anii 1896-1897. Muncitorii din Nebraska – veniți în număr mare din Europa – aveau nevoie de soluții ieftine de a-și construi case ieftine în condițiile în care, în zonă era mai mult nisisp decât lemn.

Nefiind împrejmuită și tencuită, vitele din zonă au început să consume din fânul construit în pereți. După acest „incident” au început să apară casele din baloți de paie, tencuite cu pământ. Erau case fără structură, cu pereți doar din baloți, peste care a fost așezat acoperișul. În zilele noastre se mai construiesc astfel de case și le numim case din baloți de paie autoportante, cu structură „Nebraska”. Citește detalii….

În Europa

În Europa, prima casă din baloți de paie a fost construită în Franța, în anul 1921, în localitatea Montargis. Casa „Feuillette”, la începutul anilor 2000, casa a ajuns în posesia Asociației Constructorilor de Case din Baloți de Paie din Franța. Aceștia au renovat casa iar în zilele noastre casa, adăpostește sediul asociației.

Începând cu anii 80, interesul pentru construcţiile din materiale naturale, ecologice şi sustenabile începe să fie tot mai mare. Din ce în ce mai mulţi arhitecţi şi constructori din toate colţurile lumii ajung să lucreze cu baloţi de baie, experimentând şi dezvoltând în acelaşi timp noi tehnici care folosesc acest material.

În prezent, numărul acestor case este de ordinul miilor, ele găsindu-se mai ales în ţări precum SUA, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Norvegia sau Australia. Odată cu creşterea interesului pentru casele din baloţi de paie, a apărut şi un număr tot mai mare de companii specializate în proiectarea şi realizarea lor.

În România

După cunoștințele mele, în România, primele case din baloți de paie au apărut la începutul anilor 2010. Din câte știu eu , una dintre primele case din baloți a fost cea a lui Lázár Attila din Miercurea Ciuc apoi, Popasul Verde din Sângeorz Băi ,Imaginat de Paul Axinte, proiectat de arh. Ileana Mavrodin și construit de diferite echipe.

La ora actuală putem să spunem că atât construcțiile din paie cât și interesul față de acestea a crescut semnificativ însă, din păcate, există totuși unele rețineri, piedici. Consider că aceste piedici sunt lipsa profesioniștilor dar și a unei mentalități, conform căreia o casă din baloți de paie sau din lut este casa „săracilor”

La final, iată câteva exemple concrete din România!