Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Casă unicat din baloți de paie

Casă unicat din baloți de paie

 Acum câțiva ani am fost in vizita la una dintre cele mai frumoase si interesante case construite din baloti de paie, in Romania….si anume la familia Lázár. Am cerut aprobarea proprietarului de a va arata cateva imagini cu aceasta minunatie. Pozele nu sunt de cea mai buna calitate, in schimb se poate trece cu vederea avand in vedere continutul. Este o casa din baloti de paie cu acoperis reciprocal.

Pentru unii e un „moft”, pentru alții e un „nou trend” sau ceva „senzațional”, dar pentru Lázár Attila din Miercurea Ciuc este pur și simplu o casă sănătoasă, eficientă și de ce nu, chiar și durabilă!

Attila, cam prin anul 2008 a aflat despre casele din baloți de paie și a fost atât de fascinat de avantajele acestora, încât a luat hotărârea de a-și construi una. Negăsind o echipă de construcții specializată în acest domeniu, și-a luat inima în dinți și s-a pus pe treabă, începând cu adunarea informațiilor de pe internet, publicații până la a participa la unele workshop-uri organizate în alte țări!

O casă de aproximativ 110 mp, consruită din baloți de paie, fără linii drepte sau muchii ascuțite, tencuită cu argila găsită pe teren, cu acoperiș vegetal. Zidurile despărțitoare a ales să le construiască din cărămizi pline de lut, „cărămizi țigănești” cum se spune prin zonă. Asta pentru a avea în casă o masă termică care să crească eficiența casei!

Este interesant acoperișul casei, care este realizat din bușteni rotunzi și nu din grinzi cu muchii, acoperiș care pare să ne amintească de celebra casă a lui Simon Dale! Citește despre acoperișul autoportat : acoperiș autoportant

Motivul construirii acestei case nu a fost doar faptul că este o casă mai ieftină (din spusele lui Attila, casa se află la faza de finisaje, urmând să se mute în toamnă și investiția a ajuns undeva la 10.000 euro) ci și faptul că nu are încredere în maerialele convenționale, nu cunoaște efectul acestora pe termen lung asupra sănătății! Un alt motiv a fost și grija lui față de mediul înconjurător. In cele de mai jos, iată câteva imagini care-i las să vorbească în locul cuvintelor : 

Notă : imaginile de calitate mai slabă sunt făcute cu un telefon, iar sursa imaginilor de calitate mai bună este blogul personal al familiei Lázár.

Un comentariu la „Casă unicat din baloți de paie”

  1. Mulțumim pentru articol. Interesant și încurajant să vedem pe alții că își construiesc astfel de case. Așteptăm mai multe articole cu mai multe detalii. Mulțumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *