Sari la conținut
Prima pagină » Termoizolarea cu baloți a unei structuri existente

Termoizolarea cu baloți a unei structuri existente

Termoizolarea peretilor cu paie

Atunci cand termoizolezi nu doar coeficientul termic este hotarator. Trebuie luate in calcul si alte aspecte ale sistemului de termoizolare. Mulți dintre noi petrecem foarte mult timp în fața calculatorului sau în magazine pentru găsirea celei mai bune soluții în ceea ce privește sănătatea și siguranța casei respectiv familiei noastre.

La fel este și atunci când dorim să găsim cel mai ieftin dar și cel mai  eficient sistem de termoizolare. Până nu demult, sau poate încă chiar și acum cea mai bună variantă a fost polistirenul. Un sistem care s-a dovedit  pe cât de ieftin și accesibil, pe atât de nociv asupra sănătății casei și a celor care locuiesc într-o casă termoizolată cu polistiren.

Mai nou, populația se avântă asupra termoizolației din vată bazaltică, dar din păcate dacă acest sistem se montează inadecvat poate să prezinte la fel de multe probleme ca și o termoizolare cu polistiren  cu costuri și mai mari. Aici ne referim la faptul ca sunt riscuri mari să apară puncte termice iar dacă sistemul este aplicat cu adeziv și finisat cu diferite materiale care împiedică respirația pereților, nu ai făcut nimic bun. Vestea bună este că, totuși, acest sistem (vata bazaltică) aplicat corect poate fi o termoizolare foarte eficientă și de ce nu, fără să dăuneze sănătății. ( întrebați pe forum, specialiștii noștrii cum se aplică corect acest sistem)

Așadar, în momentul în care ne alegem sistemul de termoizolare, trebuie să avem în vedere eficiența acesteia, capacitatea acesteia de a lăsa pereții să respire (evitarea apariției mucegaiului în casă) și nu în ultimul rând prețul acestui sistem. În România au apărut diferite sisteme de termoizolații naturale de o calitate excepțională dar prețurile acestora depășesc cu mult posibilitățile românilor. Tocmai datorită acestor probleme, în acest moment tot mai mulți români își arată interesul față de casele construite din baloți de paie. Dar aici vorbim de case construite de la fundație. Însă, noi dorim să venim în ajutorul celor care au ridicat deja pereții casei, care sunt în faza de „roșu” și caută o soluție de termoizolare eficientă, sănătoasă și ieftină. Pentru acești oameni recomandăm termoizolația ulterioară a pereților cu baloți de paie. ….pentru că se poate, pentru că în țări ca Austria (unde paiele este recunoscut oficial ca sistem de termoizolare din anul 2010) sau Germania chiar și Ungaria această metodă câștigă tot mai mult teren. dar haideți să vedem în ce condiții puteți să vă termoizolați casa cu baloți de paie.

termoizolatie de paie

Avantajele termoizolarii peretilor cu baloti de paie

  • Cel mai important lucru care trebuie luat în calcul este faptul că vorbim de o termoizolație de minimum 35 cm (baloți așezați pe cant).
  • În primul rând trebuie să te asiguri că ai loc suficient pentru a monta baloții de paie pe pereții exteriori.
  • Este recomandat să ai o streașină suficient de lată pentru ca acesta să protejeze baloții, iar în cazul în care nu ai să iei în calcul o eventuală prelungire, dar cu costuri minime.
  • Acesta sistem de termoizolare nu se poate aplica pe pereți care au în exterior elemente de metal. Paiele nu are voie să fie în contact cu metalul.
  • Trebuie să te asiguri că poți procura paiele la un preț cât mai rezonabil cu tot cu transport și că poți exploata de pe terenul tă sau de foarte aproape suficient pământ pentru a tencui pereții.

Odată ce știm aceste lucruri, haideți să vedem care ar fi avantajele, dezavantajele, metoda de aplicare și câteva detalii de siguranță în ceea ce privește acest mod de a termoizola pereții.

Avantaje

  1. ieftin (paiele, cofragul, nisipul, pietrisul, varul nu depaseste 35-40 lei/mp in conditiile in care vorbim de o termoizolatiie corespunzatoare uneia de 20 cm din polistiren)
  2. eficient din punct de vedere a consumului redus de energie termică
  3. sănătos (permite respirația pereților, nu apare mucegai, nu poluezi mediul inconjurtor)

Dezavantaje

  • s-ar putea să fie pe displacul unora din punct de vedere estetic, deoarece pereții se îngroașă cu încă 45 cm
  • cu geamuri deja montate, odată cu aplicarea termoizolației se obstrucționează puțin pătrunderea luminii – geamurile vor părea mai mici – dar cu un glaf în unghi față de rama geamului se mai poate ajusta puțin
  • prea puțini specialiști în acest domeniu care pot efectua impecabil o astfel de lucare