Sari la conținut
Prima pagină » Panouri din paie prefabricate

Panouri din paie prefabricate

Deși încurajez construirea caselor din baloți de paie în regie proprie, cred ar fi corect șă acordăm o pagină și soluțiilor mai pretențioase. Pe lângă structurile amintite , trebuie știut că mai nou, unii producători sau pasionați de case din baloți de paie ne oferă chiar și soluții prefabricate. Vorbim de panouri , module din paie, presate în structură de lemn. Avantajele acestora pot fi „șantierul curat” și durata scurtată de construcție însă are și dezavantajul de a apărea posibilitatea de a fi (mai) costisitor.

Pentru început, astfel de panouri au fost importate din Estonia de o echipă de ingineri din România. Sunt cunoscuți sub denumirea ECOCOCON ROMANIA. Acum însă, există pe piața din România și un producător autohton, numele companiei fiind BIOBUILDS, dar încet-încet apar și alți producători!

Cei de la ECOCOCON – firmă din Estonia, binecunoscută în Europa despre panourile lor din paie, prefabricate – spun că : „Panoul de paie este un produs ce permite utilizarea la maximum a avantajelor rezultate din utilizarea paielor reducandu-i totodata inconvenientele. Tehnologia consta in utilizarea panourilor de paie este unica si de neegalat in lume. Casele din panouri de paie mentin toate calitatile constructiilor ce utilizeaza paiele, dar sunt completate de: viteza incredibila de asamblare a acestora, protectia fata de ploaie pe santier si asigurarea unei izolarii termice continue in fiecare colt al casei.

Cei de la BIOBUILDS afirmă „Executia automatizata si controlul strict al calitati in fabrica pozitioneaza  prefabricatele la un nivel calitativ imposibil de atins in santierele clasice. Rezistenta structurala a peretilor prefabricati din lemn este net superioara chiar si in caz de cutremur, iar durata de exploatare este de peste 70 ani. Proiectarea smart elimina problemele constructiilor clasice de lemn, precum izolatia fonica, scartaitul, rezistenta la foc sau umiditate”

Ca și noutate, in anul 2021, apare în România și prima construcție din panouri prefabricate, caz în care panourile au fost fabricate (artizanal) chiar de beneficiar. Interesant este declarația lor cu privire la prețul de execuție pe metru pătrat, care diferă foarte mult față de oferta de până atunci pe piața de specialitate din România. Despre asta, am scris un articol chiar pe acest blog. Click și vei accesa articolul.

In momentul asezarii paielor in panou, densitatea de compresie se realizeaza uniform la 100 kg/m3, respectiv paiele sunt comprimate cu o forta de compresie constanta. Surplusul este taiat de masini speciale. Aceasta se realizeaza atat de fin, incat va fi suficient sa folositi o cantitate de doua ori mica de tencuiala pentru acest tip de panouri, in comparatie cu alte suprafete sau panouri realizate din paie.

Pereți din panouri de paie prefabricate în România

Un avantaj deosebit al acestor panouri il reprezinta viteza de asamblare pe santier. In functie de nivelul de pregatire, peste 100 mp de perete pot fi instalati intr-o singura zi. Datorita structurii speciale, panourile pot fi asamblate fara ajutorul unor utilaje sau a unor masini speciale, fiind suficient doar un burghiu. Panourile nu sunt foarte grele, cantaresc maxim 200 kg si pot fi manipulate cu mainile, evitandu-se astfel utilajelor costisitoare. Montarea acesui nou tip de panouri rezolva cateva probleme tehnice, de exemplu, se evita complet formarea puntilor termice reci astfel incat in momentul imbinarii panourilor, partea laterala a unui panou de paie vine prinsa etans de lateralul urmatorului panou. Aceasta tehnica nu doar ca elimina orice posibilitate de formare a puntilor termice reci, dar permite de asemenea, obtinerea unei etanseitati deosebite a structuri.

Detalii tehnice

Rezistența termică a pereților din panouri de paie, prefabricate este de U=0.12 W/m2K, iar izolația fonică de 54 dB. În România există un test „oficial” la INCERC din București în ceea ce privește rezistența la foc al unui perete din baloți de paie, cu structură de lemn, tencuit cu 2 cm de tencuială de lut. Chiar dacă rezultatul a confirmat cifrele obținute de alte teste similare în alte țări (la temperatura de 1090 grade Celsius, structura de lemn a luat foc după 1 oră și 45 minute), actul oficial nu a apărut niciodată. Astfel, panourile fiind mult mai presate, rezistența la incendiu este de 120 minute! Cât de bine sunt presate, arată și densitatea paielor, 1 mc de perete din panouri de paie prefabricate, cântărind 110 kg. Ca să vă imaginați acest lucru în realitate, gândiți-vă că 5 baloți de paie (deja pe câmp presate destul de bine – 20 kg) sunt presate într-o structură de lemn în care ar intra în mod norma 3 baloți de paie.

Avantaje
  • eficiență energetică ridicată (standarde de casă pasivă)
  • durata de execuție scurtată cu aproximativ 2 săptămâni
  • Obținerea cu ușurință a autorizației de construcție după standardul nZEB din 2021
  • necesarul de tencuială puțin mai redus
  • alte avantaje specifice caselor din baloți de paie
Dezavantaje
  • posibile costuri mari mari față de o casă din baloți de paie construită în regie proprie. Este aproape inevitabil necesitatea de a apela la specialiști și alte utilaje (macara, camioane) costisitoare.
  • există o oarecare limitare la design-ul construcției, mai ales dacă ne gândim la avantajele arhitecturii organice (pereți curbați)
În încheiere, iată și o comparație între casele din baloți de paie și casele din panouri de paie, prefabricate!