„Urșii ne respectă” – spune Kiss Csaba, omul care a construit una dintre cele mai ieftine case din baloți de paie din România. L-am vizitat (din nou) și am povestit câteva ore la un pahar de palincă (umplut de mai multe ori ).
Csaba trăiește cu familia, la 2-3 km de un mic sătuc, oarecum ascuns și acesta de „civilizație”. Cu toate astea nu le lipsește nimic. Își produc singuri toate cele necesare, iar pentru unele lucruri ce nu pot fi produse de ei (de exemplu benzina), dau câte ceva la schimb sau mai pleacă din când când la lucru pentru perioade foarte scurte.

Deșii locul este extrem de populat de urși și lupi, Csaba nu are nimic rău de spus despre aceste creaturi atât de înfricoșătoare. La fiecare geam al casei, a pus diferite sigle ale unor canale de televiziune renumite în difuzarea documentarelor despre natură și acesta este „televizorul” lor. Au văzut mulți urși, lupi și căprioare…prin geam dar și în afara casei. El spune că „urșii ne respectă, evită să ne deranjeze. Nouă nu ne este frică de ei, ba chiar de multe ori vorbim naturii, animalelor, plantelor. Cel mai bun exemplu, comparatie este stâna de pe dealul de vizavi, unde cioabanii au vizite frecvente, urlă la urși, strigă, fac gălăgie ca să-i alunge. Și noi avem cai, capre găini….ar putea ataca și la noi dacă ar vrea”
Csaba și familia încearcă să evite cât mai mult contactul cu materiale chimicale, sintetice. Pe de altă parte, au găsit soluții pentru un trai confortabil și cu cheltuieli absolut minime : curentul necesar este produs de un panou fotovoltaic (necesar pentru un gard electric, încărcarea acumulatorilor unei masini de insurubat, laptop, incarcator telefon si 2-3 becuri), apa vine la robinet de la un izvor la 200 m de la casa…prin cădere liberă, folosesc toaletă compost, terenul le oferă o sumedenie de fructe, plante medicinale pe lângă ceea ce plantează ei în grădină (un teren de aproximativ un hectar).
Căsuța, construită undeva prin anul 2012, nu este foarte mare, dar suficient de încâpătoare pentru cei care o locuiesc. Ca și suprafață utilă, este puțin mai mare decât o garsonieră modestă, având aproximativ 35 mp la care se adaugă un spațiu ideal pentru culcuș, sub acoperișul de stuf. Csaba spune că a construit casa singur, folosind aproximativ 100 de baloți de paie, cu o structură de lemn (plus ușile și geamurile) recuperate dintr-o clădire demolată. De fapt, cee ce la costat mai mult, a fost stuful pentru acoperiș și hornul (foarte bine izolat) special, de care era absolut nevoie din cauza acopreișului. Chiar și stuful a fost pus de le, tehnica de aplicare fiind învățată pe YouTube! Stuful odată montat, s-a rezolvat și problema termoizolării. La vremea respectivă, Csaba spunea că toți banii investiți era aproximativ 2000 euro. Iată câteva imagini cu casa, este drept nu prea profesionale, pentru care îmi cer scuze!
Mi-am cerut scuze pentru deranj dar ne-a spus amabil „am venit aici cu gândul să avem timp să povestim și cu oamenii. La oraș timpul multor persoane se măsoară în bani. Nouă ne place să socializăm (în relitate și virtual) și ne face plăcere să împărtășim experiența noastră”. Printre altele ne-a arătat și cum se montează stuful pe acoperiș , dar ne-a arătat și povestit și despre albine. În încheiere iată câteva imagini care le-am făcut în această după masă.