Cum alegem baloții?

     Din păcate, încă nu am reușit să găsesc un „producător” de baloți de paie constatnt, care să-mi furnizeze baloții așa cum îmi doresc eu, și cantitatea necesară! Din această cauză, deocamdată sunt nevoit să mă folosesc de internet, sau de anunțurile din ziare pentru a găsi baloții perfecți pentru construirea unei case.

Cum trebuie să alegem baloții „perfecți”, cu care pot începe construirea casei mele?

În primul rând, doresc să menționez că personal apreciez mai mult baloții realizați din ovăz! Baloții de paie din ovăz, față de cele din grâu se pot compacta, presa mai bine, ca formă sunt mai uniforme, si paiele sunt mai mari, mai solide!

baloti uscati
..preferam cele din ovaz

Acum dacă știm acest lucru, haideți să vedem cum alegem, cum ne dăm seama dacă balotul care ni se oferă de vânzător este bun pentru a ne construi casa!

Cel mai important lucru la care trebuie să avem grijă la achiziționare, este ca balotul sau baloții de paie să nu conțină umiditate!

Niciodată nu alegem baloți de paie care au mai fost folosiți, sau refolosiți (workshop-uri, alte construcții), deoarece este mare riscul ca acestea să conțină umiditate! Deja, în timp  ce ne apropiem de spatiul de depozitare, sa verificam (cu ochiul), daca nu cumva primul strat de baloți au fost așezați direct pe pământ! Aceștia nu trebuie cumpărați, deoarece este mare posibilitatea să conțină umiditate! Este foarte important ca locul de depozitare să fie un loc unde circulă aerul, dar totodată cu un acoperiș destul de bine făcut, fără crăpături sau găuri. Să nu alegeți baloți care sunt în contact cu stâlpi metalici sau alt fel de metal. Contactul dintre baloți și metal, produce condens, deci implicit baloți putreziți sau porniți spre putrfacție! Tot din această cauză nu lucrez cu baloți de paie care sunt legați cu sârmă, dar din fericire astfel de baloți nu prea mai găsești, majoritatea fiind legați cu sfoară (din plastic).

ce sau cum sa alegem balotii
….verificati foarte bine balotii inainte de ai cumpara

După această inspecție „vizuală” se poate trece la verificarea baloților de paie. Prefer să scot din buzunar 5-10 lei, iau 2 baloți pur și simplu la întâmplare și le desfac complet ca să mă asigur că baloții nu au umiditate nici în interior! Chiar și la ridicarea, transportarea baloților se poate simții la greutate dacă sunt prea umezi, știind că un balot de paie cu dimensiunile 100cm lungime-30cm lățime și 40 cm înălțime are greutatea aproximativă de 12 kg ( +/- 2 kg). Atenție însă, că o greutate mai mare poate însemna și o compactare foarte bună, ceea ce nu e rău! Ar mai fi un lucru, dar nu foarte important, și anume faptul că ar fi bine ca baloții să nu fie murdari, sau neglijent legați….contează acest lucru mai ales dacă aveți de gând să organizați workshop-uri (estetica), dar cu baloți curați, bine compactați se lucrează mult mai ușor! În ceea ce privește compactarea, vrea să vă spun că un balot foarte bine compactat nu poate fi ușor apucat de sfaorile cu care sunt legate, abia dacă intră degetul (ar trebui să intre destul de greu) între sfoară și paie!

aparat de masurat umiditatea balotilor de paie
aparat de masurat umiditatea balotilor de paie

Ar mai fi un mod de testare a umidității, și anume cu un aparat special cu care se poate măsura conținutul de umiditate din baloți! Un fermier care se respectă (vânzătorul) ar trebui să aibă un asemenea aparat, dacă nu încercați să împrumutați unul de undeva (cel mai ieftin astfel de aparat costă aprox. 260 USD). Dacă reușiți să achiziționați un astfel de aparat, introduceți tija acestuia cât mai adânc spre mijlocul balotului, și verificați umiditatea! Recomand să se repete la cel puțin 15-20 de baloți, ba chiar un singur balot să se verifice în 2-3 locuri! Conținutul de umiditate indicat ar trebui să fie în toate cazurile sub 18%!

Deci, în concluzie, atunci când cumpărați baloți de paie, mare atenție să nu conțină umiditate, să fie cât mai bine compactate, și cât se poate de dreptunghiulare!

Vă doresc o casă sănătoasă!

articol by Nemeth Janos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
%d blogeri ca acesta: